Grisarna

På Vik Gård har vi glada slaktgrisar med knorr på svansen. På gården föds idag drygt 7000 grisar upp varje år. Vi har inga egna suggor utan köper avvanda grisar när de väger ca 30 kg. Två tredjedelar av våra grisar köps in från en gård i Gödestad, strax utanför Varberg och resterande grisar köps in via förmedling från slakteriet. De är hos oss ca 16 veckor, de har då nått en vikt på 120 kg och skickas till slakt.
Grisarna går i grupper om 10-12 grisar i varje box. De har daglig tillsyn och tillgång till kutterspån och halm att sysselsätta sig med. 
Mat får de fyra gånger om dagen, i form av så kallat blötfoder.
Fodret innehåller:

  • Mjöl från mald spannmål odlat på gården
  • Premix som är en blandning av mineraler och vitaminer
  • Vassle, en restprodukt från ost- och kesotillverkning.
  • Åkerbönor, en proteinkälla som vi kan odla här i Sverige och i vårt fall skulle kunna ersätta sojan. Problemet är att man inte kan odla åkerbönor oftare än vart 7-8 år på fältet på grund av risken för växtföljdssjukdomar, detta begränsar mängden åkerbönor vi kan ha i foderstaten. Vi har samarbete med lantbrukare i närheten som odlar åkerbönor men själva inte har avsättning för dem. 
  • Rapsmjöl, sedan hösten 2019 köper vi numera in svenskt rapsmjöl som kompleterande proteinkälla utöver våra åkerbönor. Det var med glädje vi sa hej då till sojan som vi tidgare använde.
  • Vatten

Detta blandas samman till en välling liknade konsistens och pumpas sedan ut i ledningar. Smaskens tycker grisarna!

Våra grisar säljs till KLS Ugglarps Dalsjöfors och slaktas på slakteriet i Dalsjöfors utanför Borås. som sedan säljer sina varor under namnet Dalsjöfors. Vill du veta att det är just våra grisar du äter så skall du vända dig till Lillegårdens Kött & Chark eller någon av deras återförsäljare.