Våra favoritrecept

Festlig fläskköttsgryta

Ingridienser

  • 500 g fläskkött från Vik Gård (filé, grytbitar eller strimlat)
  • 200 g färska champinjoner
  • 1 gul lök
  • 1 buljongtärning
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1-2 msk tomatpuré
  • 1 tsk paprikapulver
  • 3 dl grädde
  • 120 g bacon från Lillegårdens Kött och Chark
Gör såhär.
Skär fläskfilé i ca 1,5 cm tjocka skivor. Skär annat kött i mindre bitar om det behövs (beroende på hur stora bitar man vill ha i sin gryta).
Hetta upp en stekpanna med smör på medelhög värme. När smöret slutar bubbla är det dags att börja steka.
Stek köttet i omgångar på medelhög effekt. Stek ett par minuter på en sida och vänd på bitarna och stek ytterligare ett par minuter så det får färg på två sidor (det behöver inte bli genomstekt). Salta och peppra under tiden du steker.
Lägg sedan över köttet i en gryta.
Under tiden köttet steks: Skär champinjonerna i skivor och hacka löken.
Stek löken och champinjonerna tillsammans i smör tills löken blivit blank och lite genomskinlig och champinjonerna krympt.
Lägg ovanpå köttet i grytan.
Smula buljongtärningen i grytan. Tillsätt salt och peppar.
Tillsätt tomatpuré, paprikapulver och häll på grädden.
Klipp bacon eller rökt skinka i strimlor direkt i grytan.
Låt koka upp. Rör om. Låt sedan koka under lock på svag värme, fläskfilé ca 10 min, annat kött gärna ca 15-20 min.
Rör om och smaka av.

Till servering tycker vi det är gott med klyftpotatis eller hasselbackspotatis och en god sallad till. Ris är inte heller dumt om man har lite bråttom!
 

Köttbullar alá Vik Gård

Ingridienser

  • 500 g fläskfärs från Vik Gård
  • 3/4 dl skorpmjöl
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 gul lök
  • 2 1/2 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Gör såhär:
Blanda skorpmjöl och mjölk i en bunke och låt svälla i fem minuter. Blanda sedan i ägg, riven gullök, salt och vitpeppar och rör om till en jämn smet. Sist häller du i färsen och blandar den väl med skorpmjölssmeten.
Rulla köttbullarna i storlek efter tycke och smak. Stek i rikligt med smör.
För att få till en god sås brukar vi hälla vatten över köttbullarna i stekgrytan innan vi fiskar upp dem. Tillsätt sedan grädde i skyn, en buljongtärning och red av.

Till servering tycker vi det är gott med kokt potatis, sås, morötter och lingon.

Ett litet tips!
Vill du ha snygga runda köttbullar så släpp ner dem i kokande vatten direkt efter att du rullat dem. När dem kommer upp till ytan igen är de klara! Perfekta att sedan styck frysa och ta upp och bryna till när ungarna hade velat ha kvällsmat för en kvart sedan!

Pulled Pork alá Vik Gård

En favorit hos gammal som ung!

6 port.
Ingredienser:

  • 1,5 kg benfri karré i bit från Vik Gård.
  • 3 tsk salt
  • 3 krm nymald svartpeppar
  • 2 gula lökar
  • 1 hel vitlök
  • 1 flaska barbequesås hickory (á 250 ml)
Gör såhär:
Sätt ugnen på 125 °C. Krydda köttet runt om med salt och peppar. Lägg det i en gryta med lock som tål ungsvärme. Skala och skär löken i klyftor. Skala vitlöksklyftorna. Lägg lök och vitlök runt om köttet i grytan. Häll på barbequesåsen så det täcker kött och lök. Sätt på locke, låt köttet stå i nedre delen av ugnen i 4-5 timmar allternativt sänk ugnen till 100 °C och låt stå 8-10 timmar, tills det är riktigt mört. Dra isär köttet direkt i grytan med en gaffel så det faller isär och blandas med såsen.

Till servering tycker vi det är gott med pitabröd, picklad rödlök, creme fraiche och grönsaker!

Brända kotletter

En riktig höjdare som sköter sig själv i ugnen!

Ingredienser:

  • 4 st fläskkotletter alt. karréskivor från Vik Gård
  • 3 dl vispgrädde
  • 2-3 msk soja
  • 1 tsk sambal oelek

Gör såhär:
Lägg kotletterna (frysta eller tinade) i en ugnssäker form, inte för stor. Helst ska den vara ungefär så stor som ytan kotletterna/karréskivorna tar upp när man lägger dem bredvid varandra. Blanda grädde, soja och sambal oelek i en bunke. Om du tar vispgrädde (vilket jag rekommenderar) kan du ta den större mängden soja. Smaka gärna av så det smakar lagom mycket soja.
Häll blandningen över kotletterna. Kotletterna ska täckas av såsen.
Stek i mitten av ugnen i 175°C i 90 minuter. Det räcker med 70 minuter om kotletterna är färska eller tinade.

Stekt fläsk i ugnen

Slipp sanera hela köket på stekflott efteråt!

Ingredienser:

  • Fläsk från Vik Gård
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Grillkrydda

Gör såhär:
Sätt ugnen på 225°C. Skiva fläsket i 1/2 cm tjock skivor. Krydda på ena sidan och lägg sedan fläsket i långpanna med kryddsidan neråt. Krydda den sidan men ej med vitpeppar. 
Sätt in plåten i ugnen, vänd när fläsket fått fin färg. Vi gillar riktigt knapsigt fläsk så vi brukar vända några gånger fram och tillbaka.